Alle typer medarbejdere kan yde værdifulde bidrag til forandring!

I forbindelse med forberedelse af et teamseminar hos en kunde hørte jeg udtrykt, at nogle medarbejdere ikke kan bidrage i forandringsprocesser. Det er en ofte hørt myte, som jeg godt kunne tænke mig at stille spørgsmålstegn ved. Ingen tvivl om at nogle personer elsker forandringer mere end andre. Nogle har det i blodet og kaster sig glad over alt nyt, bare fordi det er nyt. Men når vi taler forandringer i virksomhedsregi, så har vi faktisk brug for alle typer medarbejdere.

Ifølge typeværktøjet MBTI/JTI, der bygger på Jungs arketyper, inddeles vi i 16 grundlæggende personlighedstyper. Disse 16 kan grupperes i 4 temperamenter, som hver har nogle fælles karakteristika, hvad angår forandringer. De såkaldt ekstroverte intuitive typer (EN) er dem, man ofte ser som forandringsagenter. De er kanon gode til at tænke visionært og sælge deres ideer til andre mennesker. Det er dem, vi taler om som forandringsparate. Men ofte kommer de virkelig visionære ideer fra de introverte intuitive typer (IN). De fører sig ikke frem på samme måde, men hvis virksomhedens innovations- og dialogprocesser tilrettelægges, så de inddrages, har de rigtig meget at byde på. De ekstroverte sansende typer (ES) sikrer, at resultaterne skabes, når først ideerne er på bordet. De samarbejder med andre om at gøre tingene konkrete og virkelige. Endelig er der de introverte sansetyper, som desværre ofte får prædikatet forandringstvære. Det er synd – ikke bare for dem, men også for virksomheden, for det er ofte dem, som sikrer, at der skabes kontinuitet i arbejdet, det bedste fra fortiden tages med og at tingene bliver ordentlig forankret.

Som forandringsleder finder jeg det væsentligt at udvise respekt for alle personlighedstyper og tilrettelægge en forandringsproces, som sørger for at inddrage alles kompetencer til gavn for både medarbejdere og virksomhedens bundlinje.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *