Einstein citeres for at have sagt: ”Problemer kan ikke blive løst på samme niveau af bevidsthed som skabte dem”. Vi har i dag behov for radikale forandringer på både organisations- og samfundsniveau, og Otto Scharmer giver med sin U-teori et bud på, hvordan vi kan opnå dette.
Teori U er en holistisk innovations- og forandringsteori udviklet af Otto Scharmer og beskrevet i hans storværk “Theory U”, der udkom i USA i 2007. Teori U er både en proces til radikal forandring, en række metoder og værktøjer samt en ledelsesfilosofi – der ikke kun omhandler konkret organisationsledelse, men også giver bud på en metode til at løse de globale samfundsmæssige problemer, som vi står overfor i begyndelse af det nye årtusind. Bogen er blevet kaldt årtiets vigtigste ledelsesbog, men står endnu på tærsklen til det store praktiske gennembrud, måske fordi den er vanskelig tilgængelig.
For at forstå Scharmers tanker må man først forstå begrebet ”den blinde plet”, som stammer fra systemteorien. Vi kan forklare det ud fra en metafor med en maler, som maler et maleri: Vi kan betragte det færdige resultat (maleriet), vi kan betragte malerens proces (hvordan gør han, når han maler) eller vi kan undersøge den indre kilde, hvorfra malerens intention og idé udspringer. Overføres dette til ledelse, er der mange ledelsesteoretikere og –praktikere, der har beskæftiget sig med de gode ledelsesresultater og med ledelsesprocesserne. Men den indre kilde hvorfra ledernes intentionen udspringer er en blind plet, hvor vi savner viden om, hvordan vi kan styre og forbedre denne.
Figuren illustrerer U-modellen, som er kernen i Scharmers forandrings- og innovationsteori. På vejen ned gennem U-et bevæger vi os mod dybere niveauer af forandring. Vi går gennem 4 niveauer. Først det øverste niveau ”downloading af viden” hvor vi ukritisk tager ny viden til os. På det 2. Niveau forholder vi os intellektuelt kritisk til den nye viden, lærer af den og ændrer vores grundlæggende antagelser. På det 3. Niveau inddrager vi følelser og værdier ift. emnet, det vil sige vi forholder os til, hvad det betyder for os. Endelig er det dybeste niveau af forandring og læring det 4. niveau, hvor vi giver slip på det gamle, og søger efter mening på et mere eksistentielt niveau. Her stiller Scharmer de eksistentielle spørgsmål ”Hvem er jeg?” og ”Hvad er mit arbejde”. Denne tilstand kaldes precensing, som et er konstrueret ord sammensat af ”precense” (være til stede i nuet) og ”sensing” (bruge alle sine sanser). På dette niveau har vi forbindelse til den indre kilde, hvorfra vores intentioner udgår, og vi er i stand til at sanse, hvad der er det rigtig at gøre ift den emergerende fremtid.
På rejsen op gennem U’ets højre side bliver vi handlingsrettede. Først konceptualiserer vi vores nye tanker og ideer. Så prøver vi konceptet af imindre skala, her bruger Scharmer begrebet prototyper, der kan være såvel fysiske prototyper som mentale afprøvninger af ideerne. Endelig implementerer vi det nye, som bliver integreret i vores handlinger og dagligdag.
Processen er ikke nødvendigvis lineær, men kan sagtens foregå iterativt, ligesom elementer fra den kan bruges uafhængigt. Ligeledes er det ikke alle situationer, der kræver forandring på et så dybt niveau – så metoden skal selvfølgelig anvendes med omtanke.
Acquiro arbejder med U-teorien på flere måder. For det første er der en lang række praktiske principper og værktøjer, der kan bruges som løftestænger i forandringsprocesser. Men U-processen kan også bruges som skabelon for et ledelsesseminar, hvor man i et afgrænset rum og tid kan skabe forandring ift. en udvalgt case, f.eks. virksomhedens forretningsstrategi eller udvikling at et produkt eller proces.